Uitstel, geen afstel

do, 16/02/2012

Het was met een afgestreken gezicht, op gedecideerde toon. ‘We raken niet aan de loonindexering. Er komt géén aanpassing.’ Veel woorden had vicepremier Laurette Onkelinx (PS) gisteren niet nodig om de vraag naar een aanpassing van onze automatische loonindexering af te wijzen.


Ze heeft dan ook een beenhard argument: de afspraak in het regeerakkoord luidt letterlijk dat er niet geraakt zal worden aan de loonindexering.
De PS staat stilaan alleen met dat standpunt, op een moment dat we door de oplopende inflatie dit jaar wellicht twee indexaanpassingen moeten doorvoeren.
Nadat de Europese Commissie deze week haar standpunt had herhaald dat België het systeem dringend moet aanpassen, legde ook Nationale Bank-gouverneur Luc Coene de vinger op de wonde: de uit de pan rijzende loonkosten hebben tot gevolg dat onze bedrijven amper nog kunnen concurreren. Door de automatische loonindexering, waar ons land in de eurozone alleen mee staat, dreigt een inflatoire spiraal.
Het uitlekken van een - voorlopige - studie van de Nationale Bank met denksporen over hoe we de loonindexering kunnen afzwakken, had gisteren tot effect dat de deur voor zo’n afzwakking weer dichtgeslagen werd.
Nochtans is er in de coalitie stilaan een meerderheid in de maak die wel een eind wil meegaan in een aanpassing van dat voor onze bedrijven onhoudbare systeem.
Open VLD en MR breken al langer een lans voor een minder rigoureuze koppeling van de lonen aan de levensduurte, met het argument dat de index jobcreërend moet zijn in plaats van jobvernietigend.
CD&V geeft in verschillende toonaarden aan dat het thema bespreekbaar is. Voor cdH is dat niet anders. Zelfs sp.a-vicepremier Johan Vande Lanotte maakte gisterochtend een kleine opening, toen hij toegaf dat de index een correcte weerspiegeling moet zijn van de realiteit (wat al langer het geval niet meer is). ‘Als dat niet het geval is, moeten we ingrijpen.’ Niet dat de Vlaamse socialisten met zoveel woorden al gezegd willen hebben dat ze de index opgeven, helemaal niet, maar het besef dat er íéts moet gebeuren, bestaat daar tenminste. Vande Lanotte wil voorlopig alles inzetten op een tempering van de energie- en voedingsprijzen, maar het is zeer de vraag of dat de toets van Europa zal doorstaan.
Iedereen mee in bad, behalve de PS, dus. Terwijl een slimme aanpassing van de index, bijvoorbeeld door de invoering van een plafond van maximaal 2 procent per jaar, ons net aan gezondere bedrijven en meer jobs zou helpen.
Meer jobs, er bestaat geen betere doelstelling voor de regering-Di Rupo I. Toch durven de PS-boegbeelden Elio Di Rupo, Laurette Onkelinx en Paul Magnette het niet aan om het heilige huisje van de index nog maar te bespreken. Het is wachten tot Olli Rehn het roer echt overneemt. Maar Olli Rehn, wie was dat ook alweer?