Onze staking levert resultaat op!

wo, 08/02/2012

We hebben een eerste analyse gemaakt van de correcties die de regering aanbracht na onze acties in december en de algemene staking van 30 januari.

Er blijven nog vragen open die in de loop van de komende dagen een antwoord moeten krijgen. Toch zijn sommige nu al aangebrachte verbeteringen positief.

Bijvoorbeeld:
 

            De regering bracht de brugpensioenleeftijd op 60 jaar. Ze stemt er nu mee in dat werknemers, met een loopbaan van 40 jaar, ook op jongere leeftijd met brugpensioen kunnen.
 

            Brugpensioen vóór 60 jaar telt niet langer mee als gewerkte periode voor de berekening van de loopbaan, maar onder druk van de vakbonden zal deze periode wel meetellen als de werknemer een zwaar beroep uitoefent.
 

            Het brugpensioen op 58 jaar, na 35 jaar loopbaan, wordt opnieuw ingevoerd voor werknemers die in ploegen of onderbroken diensten werken.
 

            De werkgevers worden voortaan verplicht een werknemer die met brugpensioen gaat te vervangen.
 

            Het vervroegd pensioen kan voortaan pas op 62 jaar, na 40 jaar loopbaan (i.p.v. op 60 jaar na 35 jaar loopbaan), maar de regering stemt ermee in de verlenging van de loopbaan tot twee jaar te beperken voor werknemers die op 31 december 2012 tussen 57 en 61 jaar oud zijn.
 

            Tijdens de wachttijd wordt de kinderbijslag verder uitbetaald.
 

            De controle op de beschikbaarheid verdwijnt voor bruggepensioneerden vanaf de leeftijd van 56 jaar.
 

            Werknemers met een zwaar beroep of die op 50-jarige leeftijd minstens 28 jaar loopbaan hebben, kunnen nog op 50 jaar een eindeloopbaan-tijdskrediet (landingsbaan) nemen (4/5de) (de anderen moeten wachten tot ze 55 jaar worden).
 

            Wie al in tijdskrediet of met brugpensioen was (of voor beide stelsels al in opzeg) voordat de maatregelen bekend gemaakt werden, behoudt zijn volledige pensioenrechten.

 

Maar daarnaast betreuren wij dat tot nu toe geen enkele concrete vooruitgang werd geboekt voor de openbare diensten.

 

Wij zullen blijven ijveren voor: 

            een samenleving waar iedereen fiscaal zou bijdragen volgens zijn inkomen (een belasting op vermogens en kapitaal en de afschaffing van de notionele intrestaftrek);

            een echt offensief relanceplan dat duurzame, kwaliteitsvolle banen kan creëren;

            een duidelijk signaal aan de Europese Raad en Commissie: er moeten euro-obligaties en een financiële
transactietaks komen.

 

De aangekondigde begrotingscontrole zal bepalend zijn voor onze uiteindelijke evaluatie. Nieuwe maatregelen mogen in geen geval de werknemers en de uitkeringsgerechtigden opnieuw verzwakken!