Nog meer besparingen

za, 28/01/2012

Regering op zoek naar nog meer besparingen
Aan de vooravond van de staking tegen de bezuinigingsplannen van de regering, trekt het debat over nog meer besparingen aan. Open VLD wil de indexsprong weer op tafel gooien. 

De indexaanpassing is een van de redenen waarvoor de bonden maandag staken. Niet dat die maatregel al genomen is: Europa drong er wel op aan, maar dat botste op het njet van de socialisten in de regering. 

Indexsprong

Nu de inflatie (3,65procent) de limiet van de spilindex heeft overschreden, wordt het debat weer wat actueler. Dat betekent dat de lonen van de ambtenaren, de pensioenen en uitkeringen stijgen. Voor de regering zouden de kosten oplopen tot zo'n 150miljoen. Zij vindt dat dat de schuld is van de regering zelf: de inflatie wordt op de eerste plek veroorzaakt door begrotingsmaatregelen als de verhoogde btw voor notariskosten en betaaltelevisie.

Omdat de spilindex nu al overschreden is, en dat later dit jaar nog eens zal gebeuren, blijft het effect van een indexsprong op de begroting voor 2012 hoe dan ook beperkt. Dat neemt niet weg dat de werkgevers erop blijven aandringen en dat ze in Open VLD een medestander in deze discussie hebben. Vrijdag zegden de liberalen dat ze die indexsprong weer op tafel willen leggen bij de gesprekken over de begrotingscontrole. Die vinden volgende maand plaats en monden op 25 en 26 februari uit in een begrotingsconclaaf. ‘In welke vorm weten we nog niet: je kunt een volledige of een gedeeltelijke indexsprong doorvoeren. Voor 2012 zal de impact niet zo groot zijn, maar het kan wel belangrijk zijn voor de toekomst.' Een breekpunt zou het echter niet zijn.

‘Geld halen waar het zit'

Hoe dan ook neemt iedereen stilaan zijn posities in voor de cruciale gesprekken. Door de tegenvallende groei moet extra bespaard worden, en de minister van Financiën, Steven Vanackere (CD&V), liet gisteren weten dat de regering op zoek moet naar een bedrag tussen 1,5 en 2miljard. Dat betekent dat de regering uitgaat van een groei van 0,2 tot 0,3procent. De prognose was 0,8. Volgens Vanackere is er nog ruime mogelijkheid om te besparen op de uitgaven van de overheid. Dat vindt ook Alexander De Croo, die zegt een ‘zeer duidelijke marge' te zien. De discussie daarover wordt een traditionele: het ene kamp wil snoeien in de uitgaven, het andere wil extra inkomsten. Tot dat laatste behoort Thierry Giet, PS-voorzitter ad interim. Hij ziet geen ruimte meer voor besparingen en wil het geld halen bij de rijken. ‘Het aantal miljonairs in ons land is op twee jaar tijd met tien procent gestegen.' De PS denkt daarom aan de invoering van een patrimoniumtaks.