Na 4 jaar parlement al 1292 euro pensioen.

wo, 21/12/2011

Een parlementair groentje dat maar 4 jaar oftewel één ambtstermijn uitzit, krijgt al 1292 euro bruto pensioen. Voor dit bedrag moet de gemiddelde bediende zijn hele leven werken. Herman De Croo, politiek dinosaurus en ontvanger van 5.170 euro bruto pensioen meent dat dit terecht is. 
Veel burgers zwoegen om hun zuurverdiende spaarcentjes te beleggen in een aanvullende pensioenrekening die waardeloos wordt op het moment dat je je pensioen trekt, maar ondertussen zitten uw verkozen volkstegenwoordigers er heel warmpjes bij in deze barre tijden. Als we het pensioenreglement erop naslaan zien we dat parlementairen recht hebben op pensioen na 20 jaar pluchezitten. Dit pensioen kan hij al trekken vanaf 55 jaar en bedraagt 5.170 euro bruto na een volledige loopbaan. De gemiddelde politicus werkt 8 jaar in het parlement en vangt een parlementair pensioen van 2.200 euro bruto, bovenop zijn andere pensioenen.

Beroepspoliticus Herman De Croo beweert dat deze gang van zaken terecht is. "Ik vind dat je een parlementair niet moet vergelijken met een gewone werknemer. Als je talentvolle politici wilt, moet je ze goed betalen. If you pay peanuts, you get monkeys. Trouwens, onze lonen stijgen niet naarmate we ouder worden, zoals bij werknemers." Dat dit een kromgedraaide waarheid is, blijkt uit de wetgeving: net zoals de lonen van de ambtenaren zijn de lonen van parlementairen gekoppeld aan de index en bovendien krijgen kamerleden op hun basisloon een forfaitaire belastingsvrije onkostenvergoeding. Die bedraagt momenteel 28% van hun brutojaarloon en kan variëren over de jaren heen. Ze kunnen deze vergoedingen bovendien cumuleren als ze meer functies uitoefenen, bijvoorbeeld in één van de talrijke commissies die het parlement rijk is.

De Croo betoogt ook dat de job van parlementslid meer risico inhoudt: "Wordt je niet meer verkozen, dan is het gedaan en kan je niet stempelen." Hij vergeet te zeggen dat parlementsleden een riante ontslagpremie krijgen, maar gaat voort: "Wie zetelt, heeft kleur bekend. Dat kan als zelfstandige serieus in je nadeel spelen." Dat veel politici na hun politieke loopbaan in talrijke raden van bestuur zetelen en een mooie zitpenning ontvangen, vergeet de Open Vld-politicus te vermelden. (AN)