Lakshmi Mittal: 'Europa moet zich beschermen tegen China'

ma, 13/05/2013

Lakshmi Mittal, de topman van staalreus ArcelorMittal, roept Europa op tot handelsbarricades en protectionistische maatregelen om de industrie, inclusief de staalindustrie, in Europa te beschermen tegen goedkope import en oneerlijke concurrentie uit China. Hij klaagt ook aan dat de Europese bezuinigingspolitiek de vraag naar staal doet stokken.

Mittal zegt een en ander in een interview met de Britse zakenkrant Financial Times.

Overproductie in China

Onder protectionistische stimuli rekent Mittal onder meer hogere tarieven op de import van Chinees staal, naar analogie met importheffingen voor Chinese zonnepanelen.

Volgens Mittal is er in China een overproductie van staal. ‘De importtarieven moeten omhoog of er moet een toeslag komen op staal dat geproduceerd wordt in landen met lage milieu-eisen.’

Vraag naar staal verlaagd

Mittal bekritiseert vervolgens dat Europa vasthoudt aan de forse bezuinigingspolitiek, terwijl er in talloze landen van de Europese Unie sprake is van een zwakke economische groei of zelfs een krimp. De Europese staalsector is volgens Mittal hard geraakt door de schuldencrisis, die leidde tot een flink lagere vraag naar staal in traditioneel sterke markten zoals de autosector en de machinebouw.

Mittal: ‘Als Europa alleen blijft snijden zonder te investeren in infrastructuur, zal de situatie nooit verbeteren. We zien duidelijk dat bezuinigingen economieën niet uit een recessie helpen.’ (Belga/ANP/KVDA)