België voert te streng begrotingsbeleid

do, 31/01/2013

België moet zijn begrotingsdoelstelling voor 2013 versoepelen en meer focussen op economische groei. Dat zeggen economen van ING en van het beurshuis Petercam in De Tijd.

Gisteren raakte bekend dat de Belgische economie voor de tweede keer in vier jaar in een recessie is gesukkeld. De economische activiteit daalde zowel in het derde als het vierde kwartaal van 2012. De vooruitzichten voor 2013 zijn nauwelijks beter. "We krijgen een moeilijk eerste halfjaar", voorspelt Bart Van Craeynest, hoofdeconoom van het beurshuis Petercam.

ING-econoom Philippe Ledent merkt op dat het niet noodzakelijk is om dit jaar de begrotingsdoelstelling te halen. Bart Van Craeynest zegt dat het weinig zin heeft om nu hard op de rem te staan. "Het is niet het moment om zwaar op de rem te gaan staan", waarschuwt hij. "Er is eerst groei nodig, daarna moeten we besparen, niet omgekeerd."

Open VLD blijft zich verzetten tegen een soepeler begrotingsbeleid. "Er zijn andere manieren om de groei te stimuleren", beklemtoont voorzitster Gwendolyn Rutten. Ook CD&V is terughoudend. PS en sp.a zijn al enige tijd voorstander van een bijsturing.