België promoot "unieke" belastingontwijking

ma, 08/12/2014

Om buitenlandse bedrijven en investeerders naar België te halen, promoot ons land zogenaamde "excess profit rulings". Internationale spelers kunnen daarmee een groot deel van hun winst onbelast opstrijken. Dat schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad maandag.
Zo'n "excess profit ruling" komt erop neer dat de Belgische poot van een multinational in ons land, na onderhandelingen met een rulingcommissie, alleen belastingen betaalt op de winst die het als alleenstaand bedrijf zou boeken. De winst die te danken is aan de voordelen die het heeft als onderdeel van een multinational, de "excess profit", wordt niet belast. Het gaat om schaalvoordelen, reputatie, knowhow of goede handelsrelaties met zusterbedrijven.

De kranten wijzen erop dat de regeling niet illegaal is. Toch stellen de kranten, de ophef over LuxLeaks indachtig, zich vragen. De winst die in België wordt vrijgesteld, wordt namelijk niet automatisch belast in de andere landen waar het bedrijf actief is. Want België brengt buitenlandse administraties niet op de hoogte van de rulings. Ook kent ons land een vrijstelling toe zelfs als duidelijk is dat bedrijven niet belast worden in het buitenland. Volgens de kranten neemt de roep om meer transparantie toe.