ArcelorMittal casht op CO2-rechten

wo, 02/01/2013

Staalreus ArcelorMittal had in de periode tussen 2008 en 2011 voor in totaal 129 miljoen ton CO2-uitstootrechten op overschot. Aan de huidige prijs van die rechten, was dat goed voor een bedrag van 774 miljoen euro. Dat blijkt uit een studie van onderzoeksbureau Syndex, die de krant L'Echo kon inkijken.
Een uitstootrecht geeft de eigenaar het recht een ton van het broeikasgas CO2 uit te stoten. Dat betekent dus dat de Luxemburgse staalreus 129 miljoen ton meer uitstootrechten kreeg dan de werkelijke emissies van het bedrijf.

Die rechten worden ook verhandeld. De prijs per ton ligt momenteel op 6 euro. Aan die waardering zijn de overtollige rechten van ArcelorMittal dus 774 miljoen euro waard. Door lobbywerk mogen bedrijven als ArcelorMittal dat geld zelf houden, schreef De Tijd eerder dit jaar al.

De staalreus stapelde de overtollige rechten vooral op in Roemeniƫ en Duitsland, maar Belgiƫ staat op plaats drie. In ons land had ArcelorMittal 19,87 miljoen ton CO2 op overschot, aldus Syndex.