Aperam wil Terni fabriek kopen

wo, 20/02/2013

Aperam in Italiaanse joint venture om Terni fabriek te kopen

Aperam heeft een intentieverklaring getekend om een joint venture op te zetten met twee Italiaanse bedrijven om de Terni fabriek over te nemen van sectorgenoot Outokumpu oyj , maakt de producent van roestvast staal woensdag bekend.

Outokumpu nam in 2012 de divisie Inoxum over van ThyssenKrupp ag , waarmee het Finse bedrijf de grootste producent van roestvast staal in Europa werd. De Europese Commissie stelde echter als voorwaarde voor de overname dat Outokumpu de fabriek in het Italiaanse Terni moet verkopen vanuit mededingingsoogpunt.

Aperam meldt nu een joint venture te willen beginnen, waarin het bedrijf meerderheidsaandeelhouder wordt, met de Italiaanse staalbedrijven Ilta Inox spa en Marcegaglia spa, om te participeren in het verkoopproces van Acciai Speciali Terni spa door Outokumpu.

Volgens ING analist Filip de Pauw is het een logische stap vanuit financieel perspectief, omdat Aperam zo minder kapitaal kwijt raakt en daardoor minder aandelen zal moeten uitgeven, indien de overname daadwerkelijk doorgaat. Ilta Inox en Marcegaglia zijn volgens hem klanten van de Terni fabriek, wat bemoedigend is voor de toekomstige vraag naar roestvast staal en het is in zijn ogen ook geen slecht idee om met Italiaanse bedrijven in zee te stappen om zo politieke steun te verkrijgen voor de overname van een Italiaanse fabriek.