Wat wordt er duurder vanaf 1 maart?
Met de hervorming wil de Vlaamse regering mensen stimuleren om bij de aankoop van een wagen voor een minder vervuilend model te kiezen. Daarom zal de BIV niet langer berekend worden op het vermogen van de wagen maar op basis van de Euronorm (luchtkwaliteit) en de CO2-uitstoot van een wagen.
Er komt een overgangsregeling van twee maanden voor nieuwe wagens. Voor mensen die in maart of april hun nieuwe wagen inschrijven, zal de Vlaamse overheid de taks berekenen volgens zowel de oorspronkelijke formule van de regering als de nieuwe formule, waarbij aan de inschrijver het laagste van beide berekende tarieven zal worden aangerekend.
De nieuwe BIV is ook geldig voor bedrijfswagens, tenzij het om leasingwagens gaat. Voor tweedehandswagens is er een overgangsregeling van drie jaar.
AB InBev trekt prijzen op
Brouwersgroep AB InBev trekt de prijs van zijn bier dat aan de cafés geleverd wordt, sterk op. Gemiddeld gaat het om een prijsstijging met 5,8 procent, vatenbier wordt gemiddeld 5,5 procent duurder.
Eind vorig jaar kondigde de brouwer al aan dat ook het bier in de distributiesector gemiddeld 5,9 pct duurder wordt. Hoeveel de consument uiteindelijk meer zal betalen, hangt af van de marge die de tussenpersoon hanteert.
Als verklaring voor de scherpe prijsstijging verwijst AB InBev naar de sterk gestegen kosten voor productie en logistiek. Zo zijn de grondstoffen en energie veel duurder geworden, wat extra druk legt op de werkingskosten, luidt het.
Ook Heineken-dochter Alken-Maes, dat onder meer Maes Pils en Cristal Alken brouwt, gaat de prijs van de pintjes in de horeca verhogen met gemiddeld 5,8 procent. Die prijsstijging gaat wel pas in op maandag 2 april.