Tesla Energy toont accu voor thuisgebruik

vr, 01/05/2015
Tesla accu

Tesla, de autofabrikant van Elon Musk, heeft een serie accu's gepresenteerd onder de naam Tesla Energy. De accu voor thuisgebruik heet Powerwall en de accu voor het bedrijfsleven heet Powerpack. De accu's voor thuisgebruik hebben een capaciteit van 10kWh en 7kWh.

De accu's zijn in eerste instantie vooral gericht op woningbezitters met zonnepanelen: de batterij kan het overschot aan energie gedurende de dag opslaan, zodat de energie later weer gebruikt kan worden. Ook kan de batterij gebruikt worden om tijdens uren dat elektriciteit van het normale net goedkoop is, dit op te slaan om het dan te gebruiken als het duur is. Uiteraard kan de batterij ook gebruikt worden tijdens een stroomstoring.

Een Powerwall-accu is zo'n 86 centimeter breed, 1,30 meter hoog en achttien centimeter diep. Het apparaat kan zowel binnen als buiten gemonteerd worden en kan continu 2kW leveren met een piek van 3kW. Grootverbruikers kunnen meerdere Powerwalls parallel schakelen. De accu staat constant in verbinding met Tesla Energy via internet. De thuis-versie is nu al te bestellen via de website van Tesla, maar zal pas laat in de zomer geleverd worden. Het bedrijfsleven moet nog even wachten: de precieze specificaties van de Powerpack en prijzen worden later dit jaar bekend.

Tesla testte de accu's de afgelopen maanden al samen met het SolarCity-project in ongeveer 300 huizen in Californië en 11 Walmart-winkels. Het doel is aan het eind van het jaar ook aan Duitsland en Australië te leveren. Musk ziet ook mogelijkheden voor ontwikkelingslanden waar mensen slecht toegang hebben tot betrouwbare netwerken of waar helemaal geen elektriciteitsnetten zijn.

Belangrijkste doel van Musk is het terugdringen van de koolstofdioxide-uitstoot en energie honderd procent duurzaam te maken. Eén van de grote bedrijven waar Tesla mee samenwerkt is Amazon, waarmee het bedrijf een 4,8MWh pilot doet met accu's. Dit soort systemen bestaat uit 100kWh accu-blokken die gegroepeerd en geschaald kunnen worden tot theoretisch meer dan 10MWh.

De kleinste variant van de Powerwall, met een capaciteit van 7kWh, zal 3000 dollar gaan kosten, omgerekend zo'n 2676 euro. Voor de 10kWh-versie moet 3500 dollar neergelegd worden, wat overeenkomt met 3122 euro. De fabriek waar de accu's gebouwd gaan worden, staat al in de steigers in Nevada en zal Gigafactory 1 gaan heten. Tesla zal de technologie achter de accu's gaan opensourcen.