Meeting inoxvestigingen Parijs

Op 25 augustus is er in Parijs een bijeenkomst geweest met de vakbonden van de andere inox-vestigingen. Er is bij de andere vestigingen grote ongerustheid over de toekomst.

De voorziene spin-off (afsplitsen van ArcelorMittal van de inox-tak) zal volgens de mensen van zowel Isbergues, Châtelet en Gueugnon op termijn een reorganisatie betekenen met jobverlies voor de arbeiders/bedienden.

Mittal verkondigde al enkele jaren dat een consolidatie op Europees niveau noodzakelijk is. Na de spin-off wordt dan ook iets dergelijks verwacht. Grote onzekerheid dus voor de werknemers. Maar deze onzekerheid zou er zeker ook geweest zijn zonder deze afsplitsing.

Sinds de overname van Arcelor door Mittal zijn er binnen de inox geen investeringen meer gebeurd. Hierdoor komen we als inox-tak binnen ArcelorMittal in een zwakke positie ten opzichte van een eventuele overnemer.

Wat met Genk? Naar onze mening zitten wij in een nog iets andere situatie dan de Franse vestigingen die toch met een meer verouderde infrastructuur te maken hebben. Wij hebben net voor het hoofstuk Mittal toch nog enkele crusiale investeringen kunnen doen. Met name een 2e oven in de SFA en CRM4 (momenteel nog uit).

Wij zullen echter de toestand op de voet volgen en jullie op de hoogte houden.

greetz Nico en Stefan