Loonnorm gaat plots gepaard met celstraffen.

za, 18/05/2013

Werkgevers die de loonnorm niet respecteren, hangt straks een boete of zelfs celstraf boven het hoofd. Dat blijkt uit de plannen die de regering heeft om de loonnorm af te dwingen, zo schrijven De Tijd en Het Laatste Nieuws vandaag.

De regering-Di Rupo werkt dezer dagen in alle discretie aan een koninklijk besluit waarmee ze het politieke akkoord over de wijziging van de wet van 1996 op de concurrentiekracht afdwingbaar wil maken. In het verleden bleken akkoorden over de loonnorm vaak papieren tijgers. Doordat de loonnorm vaak is overschreden, bedraagt de loonhandicap tegenover onze buurlanden 5,4 procent. Volgens de gouverneur van de Nationale Bank van Belgiƫ, Luc Coene, gaat het eigenlijk zelfs om 13 procent als ook het verlies aan arbeidsproductiviteit in rekening wordt gebracht.

Maar de loonnorm kijkt enkel naar de loonkosten per uur. De regering-Di Rupo wil nu werkgevers en werknemers keihard responsabiliseren, "zodat de wet op de concurrentiekracht tanden krijgt", zoals vicepremier Alexander De Croo (Open Vld) het formuleert.