Deze regering wil onze loopbaan niet draaglijk maken. Ze wil alleen ons geld

vr, 26/02/2016

Het NZS is het beu dat zo veel mensen in België tijdskrediet opnemen zonder dringende reden. “Op wereldreis gaan, moet kunnen. Maar niet op kosten van de belastingbetaler” , klinkt het. Maar u gaat daar absoluut niet mee akkoord. Uit uw getuigenissen blijkt dat wie tijdskrediet opneemt, dat om diverse redenen ook echt nodig heeft. Dat een reis in die periode soms noodzakelijk is om te herstellen. En dat het vooral de schuld is van de regering dat zo veel mensen thuis zitten.

Het is positief dat tijdskrediet bestaat, zo veel is duidelijk. Bijna alle getuigenissen die binnenkwamen op onze oproep, komen van mensen die echt enorm tevreden zijn dat ze ooit intekenden voor het model. “Het is een goede regeling waardoor de stress op het werk daalt, want sinds de jaren 90 is de werkdruk enorm gestegen. Ik zou het iedereen aanraden. Zeker na 60 jaar is een volle loopbaan bijzonder zwaar”, vertelt de 66-jarige Freddy ons. Ook voor de 66-jarige Beatrix maakte tijdskrediet het mogelijk om langer door te gaan met werken. “Ik heb 35 jaar lang met volle overgave gewerkt als nachtverpleegkundige in de privésector. Voor mij waren de rimpeldagen zeer welkom, daardoor had ik zelfs tot mijn 67 willen werken. Helaas moést ik op 65 stoppen”, klinkt het.

“Regering is enkel uit op ons geld”

De meeste mensen kunnen dan ook niet geloven dat wie tijdskrediet opneemt, een profiteur genoemd wordt. Ze vinden dat een dag minder werken in de week in sommige gevallen noodzakelijk is. Zoals de 57-jarige Chris: “Door verschillende arbeidsongevallen kan ik mijn werk niet meer doen. Een dagje minder per week is al een klein beetje zalf op de wonde. Ook de 54-jarige Bruno vindt tijdskrediet de ideale manier om het wat rustiger aan te kunnen doen aan het einde van je carrière. “Wie op zijn 50e al heel veel heeft bijgedragen aan het sociale zekerheidssysteem, zou het wat rustiger aan moeten kunnen doen zonder daarvoor bestraft te worden. Is het dan zo moeilijk om van iedereen een balans op te maken wat ze hebben bijgedragen en wat ze hebben teruggekregen?”

Het probleem rond tijdskrediet is volgens velen ook de schuld van de regering zelf, door de pensioenleeftijd zo hoog te stellen. “Als de regering zou toestaan dat een carrière voor iedereen uit 40 jaar bestaat, dan zou er geen enkel probleem zijn met de pensioenkas. Dan zouden er veel minder mensen tijdskrediet nemen zonder reden’, concludeert Chris. Of zoals de 56-jarige Danny zegt: “Tot 2014 had ik de mogelijkheid om op 56 jaar op prepensioen te gaan. Maar volgens mypension.be kom ik nu pas o p61 jaar in aanmerking voor werkloosheid met bedrijfstoeslag. Met één pennentrek is er vijf jaar bijgekomen, en dat terwijl ik in een zware job sta met veel shiften. Dus ja, ik ben één van de vele profiteurs van het eindeloopbaansysteem. Deze regering heeft geen enkele interesse in het draaglijk maken van onze loopbaan en is enkel uit op ons geld.”

“Het was tijdskrediet nemen en op reis gaan of crashen”

Ook de uitspraak van het NSZ dat je geen tijdskrediet moet nemen om op reis te kunnen gaan, schiet bij sommigen in het verkeerde keelgat. “Degenen die tijdskrediet nemen om op wereldreis te gaan zijn een minderheidsgroep. De meesten nemen tijdskrediet om andere redenen, en de voornaamste is de combinatie werk een gezin! Meer nog: die mensen zouden ook 4/5e of halftijds blijven werken als er géén premie van de RVA meer aan vasthangt”, zo verwoordt de 40-jarige Vicky het probleem.

“Ik nam onbezoldigd tijdskrediet op om mijn vrouw te helpen met de opstart van haar zaak. Ik mijn geval is het dus erg ironisch dat precies het NSZ deze uitspraken doet. De mening van mevrouw Mattheeuws dat het ‘moet gedaan zijn met op kosten van de staat op wereldreis te gaan’, vind ik erg populistisch en héél kort door de bocht.”, zegt de 34-jarige Sam.

De 48-jarige Catherine is de enige die toegeeft dat ze op reis ging tijdens haar tijdskrediet. “Na het overlijden van mijn broer had ik het moeilijk. Ik heb toen besloten om zes maanden tijdskrediet op te nemen. Ik heb in die periode ook rondgereisd, het heeft me geholpen bij de verwerking. Het was letterlijk ‘afstand nemen’ om het een plaats te kunnen geven. Het was dat of crashen.”

Twee valkuilen

Toch waarschuwen twee lezers ook voor de nadelen van het systeem. Volgens de 45-jarige Nancy is deeltijds tijdskrediet bijzonder nadelig als je ontslagen wordt en is er zelfs sprake van discriminatie. “De werkgever moet je dan ook maar aan 50% uitbetalen in plaats van 100%.”Neem dus beter 100% tijdskrediet op, dan moet je werkgever je ook 100% uitbetalen ook al ben je voor 0% aan het werk. Discriminatie voor wie 50% opneemt tegenover wie 100% opneemt.”

Pieter (37): Ik werk bij de NMBS en collega’s die tijdskrediet opnemen worden niet vervangen. Gevolg: collega’s die géén tijdskrediet opnemen gaan eronder door, waardoor er nog meer mensen tijdskrediet aanvragen of ziek worden.

 

door Kim De Raedt