Verslag meeting van 29 november 2010 in Florange.

Aanwezigen waren delegues uit de inoxsector Châtelet, Isbergues, Gueugnon, Genk en Imphy. Ook mensen uit Luik (zacht staal) waren er. De mensen van Secafi, het onderzoeksbureau dat in Frankrijk de vakbonden bijstaat waren ook aanwezig.


Secafi: Bij de aankondiging van de spin-off beloofde de directie van AM een mooie toekomst. Nu enkele maanden later horen we alleen maar € 25 miljoen extra besparingen, reorganisatie in Genk, een mogelijke sluiting van de LT (koudwals) in Isbergues. Na de splitsing wil men de nieuwe groep opzadelen met een schuld van 1 miljard $.


Mittal ziet zijn toekomst vooral in Brazilië, India en in mijnen. Hij heeft echter geen cash om daarin te investeren. Dat geld wil hij uit Europa plukken.


Mittal is vooral bezig op zeer korte termijn. De horizon is voor hem het trimester. Op dit ogenblik is zijn strategie de koudwalsen af te bouwen. Hierdoor creëert hij echter een overcapaciteit in zijn gieterijen. Wanneer hij blijft op korte termijn denken komt hij binnen de 3 jaar in grote moeilijkheden.


Isbergues: De LT is stil gelegd begin 2009. In juli dit jaar is de LT gedeeltelijk heropgestart. Er wordt een 3000 ton per maand gewalst, volgens de mensen ginds materiaal dat weggeplukt is uit Genk. Met enkele aanpassingen in Genk zou dit materiaal echter makkelijk terug naar ons kunnen. Op 1 december is er een speciale ondernemingsraad gepland. Men verwacht hier nog geen aankondiging van een eventuele sluiting van de LT. Men vermoed dat dit “goede nieuws” zal gebruikt worden op het ogenblik dat we apart de beurs op gaan.


Men verwacht ook geen ander ploegensysteem voor de LT, deze is volgens hen enkel leefbaar in feu continu.


Ondertussen verlaat de top van de directie (5 man) het zinkend schip. Dit in navolging van Mr. Gilet.


Net als bij ons zit men in Isbergues met een veel te hoge structuurkost. Het aantal bedienden is bij hen buiten alle proporties.


Imphy: Heel veel werk voor het ogenblik. Door het vertrek van een aantal vaste mensen is er heel veel kennis verloren gegaan. Deze mensen zijn nu vervangen door een 120 interims. Hun aantal stijgt nog steeds. De druk is dermate hoog, bestellingen kunnen niet uitgevoerd worden. De vakbonden hebben in het verleden de directie hiervoor verwittigd. Er zijn ook nog 650 vaste mensen in dienst.


De mensen van Imphy vragen zich af waarom zij in de groep van de inox geplaatst worden.


Secafi: Binnen AM maakt Imphy 0,05% uit. In de nieuwe groep zal dit de 5% benaderen. Zij maken geen inox, maar een gespecialiseerd electrisch staal. Dit bevat 50% inox. Dit is de reden waarom zijn bij de inox-groep gevoegd worden. Het maakt het onderhandelen met nikkelmijnen interessanter.


Châtelet: Na de staking gaat er per kwartaal 3000 ton structureel naar de warmwals van Bremen. De vakbonden eisen nu dat dit gecompenseerd word met ander materiaal.


Luik: Ook in het zacht staal is het kommer en kwel. Mensen van de koudwalsen kunnen met brugpensioen op 54 jaar. Deze van de staalfabrieken op 50 jaar. Hierdoor stijgt de druk enorm op de resterende mensen. Dit resulteert in constante acties door de mensen. Hierdoor heeft men onlangs 300 tijdelijke contracten kunnen omzetten in vaste contracten.


Secafi: Ook Thyssen Krupp bereidt een spin-off voor. Geen enkele Europese producent heeft geld om een andere op te kopen. Hierdoor rest enkel nog een samensmelting door uitwisselen van aandelen. Binnen ArcelorMittal was dit niet mogelijk. Dit is de reden van de aangekondigde spin-off. In Europa is er geen echte grote speler zoals in China.


Thyssen Krupp gaat zeker niet lijdzaam toezien. Van Outokumpo vernemen we dat hij vooral verouderde staalfabrieken heeft.


Verder zijn er een aantal afspraken gemaakt om te reageren tegen het voornemen van de spin-off. We kunnen deze nu nog niet bekend maken omdat we dan onze plannen prijs geven. Wel is het zo dat jullie dit in de komende weken in de pers zullen vernemen.


Ook houden we jullie verder op de hoogte via onze site en via mail.


 


Met vriendelijke groeten Nico en Stefan.