CD&V wil pensioenleeftijd optrekken

do, 25/07/2013

CD&V-parlementsleden Peter Van Rompuy en Robrecht Bothuyne willen de pensioenleeftijd en de loopbaanduur aan de levensverwachting koppelen. Dat zeggen ze in De Morgen. Twee provinciale partijcongressen, in Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant, hebben zich al met ruime meerderheid achter het voorstel geschaard.

De CD&V-ers kiezen voor een koppeling aan de "gezonde" levensverwachting. Daarmee bedoelen ze het gemiddeld aantal jaren dat iemand gezond leeft, zonder ernstige kwalen. In Belgiƫ is dat momenteel 69 jaar. Concreet zou dat betekenen dat tegen 2018 de wettelijke pensioenleeftijd op 66 jaar zou komen te liggen, tegen 2023 op 67 jaar en tegen 2028 op 68 jaar. Wie nu 40 jaar is, zal pas op zijn 70 op pensioen kunnen.

In november wordt het voorstel aan het nationale congres voorgelegd. Partijvoorzitter Wouter Beke geeft voorlopig geen commentaar. In De Morgen krijgen de christendemocraten met hun voorstel alvast bijval van econoom Gert Peersman (UGent) en hoogleraar arbeidsrecht Marc De Vos (VUB en UGent).