Aperam overtreft eigen verwachtingen

za, 08/02/2014

Aperam heeft in het vierde kwartaal zijn bedrijfsresultaat sterker dan verwacht verbeterd en voorziet een verdere stijging in het lopende kwartaal. Dat maakte het aan de Amsterdamse beurs genoteerde bedrijf donderdag bekend.Aperam zag het resultaat (ebitda) vorig kwartaal met 35 procent stijgen ten opzichte van het voorgaande kwartaal, tot 84 miljoen dollar. Het nettoverlies was met 42 miljoen dollar wel groter dan een kwartaal eerder, toen het voormalige onderdeel van ArcelorMittal onder de streep 19 miljoen dollar tekortkwam. De omzet van Aperam steeg op kwartaalbasis met circa 80 miljoen dollar tot 1,28 miljard dollar.

Aperam voorspelde eerder zelf een lichte verbetering van de ebitda ten opzichte van het derde kwartaal, toen het resultaat 62 miljoen dollar bedroeg. Het bedrijf verwacht dat het resultaat in het eerste kwartaal van 2014 verder toeneemt, maar blijft voorzichtig over de rest van het jaar. Aperam is naar eigen zeggen wel in staat om te profiteren van herstel in de markt.

Beste kwartaal ooit

Bestuursvoorzitter Philippe Darmayan gaf aan dat het vorige kwartaal het beste vierde kwartaal ooit van Aperam was. De vooruitzichten voor 2014 wilde hij niet concretiseren, maar hij gaf wel aan wat optimistischer te zijn dan een jaar geleden. ,,De situatie is verbeterd. Mogelijk doordat voorraden worden aangevuld, maar we zien ook verbetering in de markt voor kapitaalgoederen en zelfs in de auto-industrie. Maar we blijven voorzichtig, de recessie is nog niet volledig voorbij.''

Het bedrijf verkleinde zijn schuldenlast tot 690 miljoen dollar aan het einde van het jaar, tegen 816 miljoen dollar een jaar eerder. De schuld blijft volgens het bedrijf ook in het lopende kwartaal onder controle.

In heel 2013 zakte de omzet van Aperam met bijna 3 procent tot 5,1 miljard dollar. De ebitda steeg met 3,5 procent tot 292 miljoen dollar en het nettoverlies werd met 11 miljoen dollar verkleind tot 100 miljoen dollar. Het bedrijf leverde 1,7 miljoen ton staal, dat was bijna 3 procent meer dan in 2012. De ebitda per ton verbeterde met 40 dollar tot 169 dollar