Alexander De Croo verdedigt het hoge loon van de CEO van Bpost, Johnny Thijs (onze loonkost is dan weer wel te hoog)

vr, 23/08/2013

Open Vld-vicepremier en minister van Pensioenen Alexander De Croo verdedigt in de krant De Standaard het hoge loon van de CEO van Bpost, Johnny Thijs. Die verklaarde gisteren niet aan te willen blijven als de regering inderdaad zijn loon zou verlagen van 1,1 miljoen euro naar 290.000 euro per jaar.

"We moeten enige flexibiliteit behouden om goede mensen aan te werven om uitzonderlijke zaken te doen. Bpost naar de moderniteit loodsen, dat is geen alledaagse opdracht", zegt De Croo. Volgens de vicepremier kan niemand ontkennen dat "Johnny Thijs zijn taak als ceo bij Bpost zeer goed gedaan heeft. Hij heeft dat bedrijf gemoderniseerd zonder veel sociale conflicten. Ik begrijp dat hij niet van plan is die taak te blijven doen voor een kwart van het loon. Als je topmanagers wil aantrekken, moet je ze ook goed verlonen."

Minister van Overheidsbedrijven Jean-Pascal Labille (PS) zit volgende week samen met het kernkabinet over de toplonen. Het plafond van 290.000 euro, ooit door Labilles voorganger Paul Magnette gelanceerd, zou er opnieuw ter discussie liggen. De socialistische partijen sp.a en PS zijn tegen een herziening van dat bedrag, maar beseffen dat ze daarmee alleen staan.