ABVV-Metaal doet de 25ste april niet mee

vr, 12/04/2013
Op 25 april voert BBTK actie voor de harmonisering naar boven toe van het arbeiders- en bediendestauut en dit in verschillende stappen gespreid over tien jaar. Dat is natuurlijk hun goed recht.

Het ABVV wil nu deze actie uitbreiden naar alle sectoren.ABVV METAAL doet hieraan niet mee en zal zich dus niet inschrijven voor deze actiedag.

Waarom doet ABVV METAAL niet mee?

Voor ABVV METAAL is de uitspraak van het Grondwettelijk Hof duidelijk. Tegen 8 juli 2013 moet de discriminatie tussen arbeiders en bedienden van de baan zijn, minstens inzake opzegtermijnen en carenzdag.

Voor ABVV METAAL is het dan ook duidelijk dat er geen verder uitstel of overgangsmaatregelen meer nodig zijn. De discriminatie moet NU een einde kennen. Voor ABVV METAAL kan dat enkel door een eenheidsstatuut voor alle werknemers in dit land. Voor ABVV METAAL is dat al meer dan vijftig jaar een evidentie. De sociale partners hebben echter op geen enkel moment gedurfd om echt hun verantwoordelijkheid op te nemen in dit dossier. Steeds weer hebben ze de hete aardappel voor zich uitgeschoven. Ten koste van de arbeiders die daardoor al even lang de slechtste ontslagbescherming hebben van alle werknemers in Europa. We vertrouwen er op dat de regering nu wel zal doen waar de sociale partners gefaald hebben: eindelijk komaf maken met de discriminatie van de arbeiders.

ABVV METAAL zal daarom voor de 25ste geen stakingszegging doen voor zijn sectoren. ABVV METAAL is en blijft ondertussen overtuigd van de noodzaak van een eenheidsstatuut en zal indien nodig ten gepaste tijde hieromtrent actie voeren. Er resten nog iets meer dan 80 dagen. Dan en dan alleen zal ABVV METAAL zijn evaluatie maken. We laten ons niet gebruiken door zij die tot nu niets gedaan hebben om een einde te maken aan de discriminatie van de arbeiders.


Herwig JORISSEN,
Voorzitter
ABVV-METAAL