ABVV belooft warme lente

VAKBONDSVERZET TEGEN LOONAKKOORD STOPT NIET OP 4 MAART

De cao-onderhandelingen in de bedrijfssectoren zullen dit voorjaar 'zeer gespannen' verlopen. Dat voorspelt ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw. De protestacties tegen het loonakkoord zijn nog maar net begonnen.

Premier Yves Leterme heeft de sociale partners gisteren officieel laten weten dat de federale regering doorzet met de uitvoering van haar 'bemiddelingsvoorstel'. Het gaat om de regeringsversie van het ontwerp van centraal loonakkoord, dat begin februari door de socialistische en liberale vakbond werd verworpen.

Leterme hoopt eind volgende week klaar te zijn met de opmaak van de wetteksten. Daarna moeten ze voor goedkeuring naar het parlement.

De aftredende ministers leggen daarmee het kader vast voor de cao-onderhandelingen die in de komende weken en maanden in de bedrijfssectoren gevoerd zullen worden.

De marge voor loonsverhogingen bovenop de index zal tot 0,3 procent beperkt blijven. De twee rebellerende vakbonden, ABVV en ACLVB, blijven hun verzet tegen die loonmarge aanhouden. Volgens ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw zal het sectoroverleg 'zeer gespannen verlopen, om het zacht uit te drukken'.

'De werknemers willen een eerlijke verdeling van de bedrijfswinsten, aldus De Leeuw. 'En dat is nu niet het geval. Kijk naar de winsten die de bedrijven maken, de dividenden en bonussen die worden uitgekeerd.'

Ook de liberale vakbondsvoorzitter, Jan Vercamst, blijft bij zijn eis tot vrije loononderhandelingen. 'Vooral in goed draaiende bedrijven en sectoren moeten de mensen zelf kunnen beslissen over hun koopkracht.'

Die harde vakbondstaal was vorige week reeds te horen op een resem (regionale) protestacties tegen het loonakkoord. In het stadscentrum van Antwerpen daagden 2.000 betogers op, hoofdzakelijk militanten van het socialistische ABVV, plus een ruime delegatie van de liberale ACLVB en een handvol leden van de christelijke bediendebond LBC. Opvallend waren de delegaties van bedrijven uit de Antwerpse metaal- en chemiesector. Allicht zullen in die twee sectoren de hardste loongevechten gevoerd worden. Dat cao-overleg start niet vóór de nationale actiedag van 4maart.

De actiedag in Antwerpen ging gepaard met een staking bij de vervoersmaatschappij De Lijn. Ongeveer 60 procent trams en bussen reed niet uit. Ook in de Waalse provincies Luik en Waals-Brabant was er ernstige hinder bij het busvervoer.

Vooral in de provincie Luik was er sprake van massaal protest. In de staalindustrie (ArcelorMittal) werd niet gewerkt, net als bij FNHerstal. In andere grote bedrijven als CMI, Techspace Aero, AB InBev, Delacre en Spa Monopole waren er langdurige werkonderbrekingen. Een stakerpost blokkeerde de toegang tot de kerncentrale in Tihange. Her en der in Luik en Waals-Brabant blokkeerden groepjes FGTB-militanten winkelzones of kmo-industrieparken. Dat was onder meer het geval in Verviers en Nijvel. In het Luikse stadscentrum betoogden 8.000 vakbondsmilitanten.

In Antwerpen en Luik samen kwamen gisteren dus meer dan 10.000 betogers opdagen. Daarmee lijkt de weifelende start van de protestbeweging, vorige week in Charleroi en West-Vlaanderen, weggewerkt. De mobilisatie voor de nationale actiedag op 4maart loopt volop. De vakbondsmachine is op gang getrokken en lijkt voorlopig door niets of niemand meer te stoppen.

De ondernemersorganisatie Unizo reageert ontstemd op de acties. Volgens Unizo-topman Karel Van Eetvelt zorgen de acties voor sociaal-economische onzekerheid. 'Op termijn is dat slecht voor het vertrouwen, voor het investeringsklimaat en dus voor de tewerkstelling.'