Gezamelijk perscommunique vakbonden Arcelormittal

De syndicale delegaties van de CGT, FGTB, SETCA, het ABVV in Frankrijk en in Belgie van de inox-sector van de groep ArcelorMittal zijn in Montreuil, Parijs, samengekomen om volgende verklaring op te stellen.


Nu dinsdag 7 december 2010 zal in Luxemburg, de Raad van Bestuur, voorgezeten door Mr. Lakshmi Mittal een beslissing nemen over het al dan niet afsplitsen van de inox-sector uit de groep ArcelorMittal. De beslissing van de Raad van Bestuur baart ons vakbonden en met ons, tienduizend arbeiders en hun gezinnen grote zorgen. Dit zowel in Europa als in Brazilië.


Het afsplitsen van de inox-sector uit de groep heeft vooral financiële redenen. De groep haalt zo 1 miljard $ cash op door schulden door te schuiven naar de nieuwe inox-groep. Wetende dat de schulden gecreëerd werden door investeringen in het zacht staal en door aankopen van mijnen. Dit zijn geen “inox” schulden.


In tegenstelling tot wat de directie wil laten zien, nl. een perfecte entiteit die klaar is om samen te smelten met een andere “concurrent”, ontstaat er een groep die met een schuld van 1 miljard dollar zwaar benadeeld is. Bijkomend zal er de komende jaren zwaar geïnvesteerd moeten worden om te kunnen blijven concurreren.


In de periode 2005-2010 leverde de inox-groep een EBITDA van 3,7 miljard $ op, hiervan werd 2,3 miljard geïnvesteerd in Brazilië en uitgedeeld aan de aandeelhouders. ArcelorMittal heeft nagenoeg niets geïnvesteerd in de inox, dit maakt dat er nu dringend en veel moet geïnvesteerd worden. De roep naar steeds meer cash geld maakt dat er momenteel een onredelijk lage stock is. Hierdoor heeft de nieuwe groep in tegenstelling tot de concurrenten geen bewegingsruimte.


Door een grote schuld op Spinco te plakken, is deze niet in staat te concurreren, kunnen we niet voldoen aan de vraag en is het onmogelijk om aan onderzoek en ontwikkeling te doen.


De gezamenlijke vakbonden wijzen de directie van ArcelorMittal erop dat de afsplitsing een sociaal en industriëel drama wordt indien de nieuwe groep met een dergelijk hoge schuld wordt opgezadeld.


De Franse en Belgische vakbonden stemden tegen de voorgestelde spin-off wanneer er geen garanties kwamen voor de duurzaamheid van onze sites. Dit was zeker niet voorbarig gezien ondertussen de Lt-lijn van Isbergues reeds bedreigd is.


Wij vrezen niet het afsplitsen en het verlaten van ArcelorMittal, doch wij vrezen eerder het feit dat Mr. Mittal als hoofdaandeelhouder er een zelfde manier van werken op na zal houden. Een manier die enkel dient om de sites uit te melken.